Jumaat, 8 Mac 2013

My SwEeT HoNeYmOOn (KRABI!!!)


Honeymoon day 1
7.50 tunggu train kat arau
9.00 train sampai
9.30 sampai kat pdg besar
Custom checking n buy hatnyai train tickets
While waiting 4 da train, meets one travel agents, he offers rm120 for da transport from hatnyai 2 krabi n rm120 from krabi back 2 hatnyai.
Costs : train from arau 2 pdg besar ~free~
            Pdg besar to hatnyai 150baht for 2person

Huby dah tukar duit kt stesen td... rm1000 dpt 10 000baht... upah rm 20
Tgk2 ats tren pun ada tuka duet... upah rm10 je -_-"

11.30 am depart from pdg besar
12.10 pm sampai kat hatnyai
Go straight to travel agent, pay 4 da transport
Chose package four island tour. Rm120 per person
Lunch at sulaiman restaurant, muslim food


Beli sim thai..senang nak contact family - rm11
Arrive at aonang 7pm Malaysia


Check in kat Aonang Goodwill Hotel

 bilik kami :)


pandangan luar dari balkoni blk..

maaf la gambar keseluruhan bilik tak ada pulak
tapi bilik lengkap dengan air-cond, peti keselamatan,
peti ais, televisyen n tab mandi.

Sangat cantik! Puas hati!
Dah booking awal via agoda.com
Murah tapi cantik!




Day 2
Early in da mrning go for 4 island tour....


Pakej ni da amek dekat hatnyai lg..
Rm120 per person. Tp klu cari sndri kat pntai aonang 2 leh je dpt lg murah.
4 island tour sgt best..
Pagi2 pukul 9 dah ada trak yang amek kat depan hotel.. trak ni la :

tapi ni bukan driver trak tu, ni suami saya :)



Lepas 2, dia bwk kitorg ke jeti n naik bot laju kat situ.hah lupe lak, klu jumpa pakej murah sangat, jgn terus ambil dulu, sebab ada pakej naik bot kayu je..nampak scary sket la bot tu..mcm tak selamat...huhu

cara aku posing tu nampak la ni bot laju kan... :p

Antara pulau2 yang kitorang pergi... 
- Poda Island
-Chicken Island
-Phranang (pantai phra)
-Tup Island.

Phranang
ni dekat phranang

ada kisah tersendiri pasal pantai ni, tentang gadis nama phra
yang hilang kat dalam gua dekat pulau tu,
pada hari perkahwinan dia
panjang cetanya
tapi kesimpulannya konon2 semua kena sumpah jadi batu
sebab tu la wujud chicken island tuh suma
contoh macam gambar bawah ni :


nampak tak macam ikan dengan pig kot batu kecik-kecik tu

Tup island

ni pula Tup island.. pasir tuh menyambungkan dua pulau tup n koh mar
cantikkan?

Alhamdulillah cuaca sangat baik masa tu, jadi memang best sangat
ada orang pegi kena redah air untuk ke pulau lagi 1, tapi kitorang memang jalan atas pasir je untuk ke pulau lagi satu sebab air memang surut masa tu




abang! ikan nak makan syg!!!! (gedik)

ikan jinak leh sentuh2 gitu je :)

babang ready nak terkam ikan.. abes la ko ikan


Chicken Island
tengok macam ayam tak?

ni tempat untuk snorkeling, dia macam tak ada pantai pon
tapi pulaunya sangat besar
bila da sampai kat situ rasa gayat nak dongak

comei tak pasangan yang sedang ber snorkeling itu? hihi

ikan sedang makan roti yang kami campakkan :)

Poda island
tak sempat singgah sebab ada pelancong tadi lambat naik bot
huh orang cakap 30 minit nak duk lama2 lak
kan dah tak sempat nak pegi satu pulau
diorang cuma berhenti tengah laut n bagi peluang kami ambil gambar
bot kejar masa sebab atas bot kami tuh ada orang dari phuket yang nak naik bot lain balik ke phuket


Lunch kat satu pantai ni..
tak ingat nama, jadi secara tak langsung kitorang pegi 5 tempat walaupun dalam 4 island tour
Pakej ni termasuk lunch dan makanan tersangatlah banyakk!
Makanan dijamin halal n sangat sedap..
Tour guide pula Islam :)  sgt menghormati kami suma
Dan layan aku dan suami dgn 2org lelaki Islam dari Bahrain dgn baik sekali :)
Siap tunjukkan tempat solat utk kami lagi
Nama dia Hasan.. dari phuket
gamba lupa nak ambil.. hihi

Day 3
Evening .... elephant trekking
Ni besttt sgt! Ada mcm2 pakej. Kitorang ambil pakej
-satu jam naik gajah
-baby elephant show



dua2 orang teruja naik gajah

ni bekas laluan gajah tu..dalam tau..dekat nak separuh betis gajah tu..
eh gajah ade betis ek?

tahukah anda, gajah itu sedang... erkkk macam air terjun


Harga rm90 seorg termasuk transport pergi dan balik
Seyes best :)
Baby elephant tu comellll sgt!
ada video tapi panjang sangat nak upload

Setiap mlm jln kt psisiran pantai ngn suami.
Mlm2 byk kedai cenderamata d buka..sgt meriah
Tp pekan aonang ni tutup awal dalam pkl 10 atau 11
Yag bgsnya tempat ni xde la hiburan melampau2..cam org pakai seksi2 berdiri kat tepi2 jalan
Kiranya sesuai la klu nak bawak anak2 pergi jln2 krabi.


Makanan sangat2 best, sedap n mudah sangat nk cr yang halal
Tak perlu makan kat restoren bagai sebab harga sgt mahal...
Tgk burger bawah ni.. rm15 sebiji ok..dan tak gempak mana pon! Huh

ni la burger mahal tu



Malam 1st je kitorg mkn kat restoran.. mlm2 seterusnya, makan kat gerai halal tepi jalan..
Ala motor yang pasang meja kat tepi tuh..sedap kot...n murah je, harga standard Malaysia je :)
N kebanyakkan peniaga tu akan kenal yang kita orang Malaysia dan akan cakap Melayu dgn kita..best kan?


Mcm biasa..pergi krabi jgn lupa rasa pancake krabi..
ni la pancake saya

ni muka excited aku first time dapat pancake krabi


Rasa agak sedap la... tapi sbenarnya cuma roti canai yang dya letak mcm2 kat dalam dan atasnye..ikut pmintaan la...
Harga rm4 utk banana choco pancake... suami punya cheese pancake pon sedap.,.dlm rm 4 jugak :)

layan la ek pic-pic gedik pasangan suami isteri ini :

peewit.. :p




gambar berdua2an ini  diambil oleh incik tourguide kami :)

aku cinta dia <3 p="">

p/s : kebanyakan dari post kat atas aku catat masa kat sana, so ayat kelam kabut sikit, aku edit sikit2 n tambah gambar je ;)