Isnin, 11 Jun 2012

BaJU NikaH N SanDing

hari ini 11 jun 2012, Alhamdulillah, dah selesai sudah pasal baju2 kahwin aku nanti, n book tarikh2 suma
baju sanding dah siap tempah.tak banyak yang kena edit2 pon baju sanding aku,
sebabnya, alhamdulillah, memang baju pengantin ukuran badan aku je kebanyakkannya.
aduh senak aku kena pakai korset, tak penah2 pakai sebelum ni.. hehe

baju sanding sebelah lelaki pon dah siap pilih,
nak kata meletop tu tak la..
yang penting aku puas hati.. :)
tunang aku pun hepi je muka tengok aku pakai baju pengantin
pastu dia cakap tak percaya la tak lama lagi dah.. :) Alhamdulillah...

lepas fitting baju, terus ke alor setar untuk beli baju nikah.
ok.. beli kat euro moda, so bajet kompom lari beberapa kilometer.. hihi

kos baju nikah at euro moda >
kain chiffon (btl ke eja? hihi) = 4.5 meter
kain utk baju melayu + kain yang sama utk alas baju aku = 5meter + 4meter
harga semua kain tu rm500 (harga pakej pengantin)

sampin songket rm120
veil rm180
(sampin n veil 2 harga lagi mahal. tp aku berjaya mintak kurang.. sukati aku ja mintak kurang kat euromoda... haha)

so total = rm800
ngee... bajet mula2 dalam 500 je untuk suma tu.. hihi
belum lagi upah jahit..

lega hati rasa.. semalam xleh tido pikir macam mana nak pilih baju2 n kain suma..
sebab aku ni memang tak pandai pilih sket bab2 baju pengantin suma ni.
lega bila da setel

tima kasih Ya Allah kerana mempermudahkan segala urusan aku...

esok time untuk shoping langsir, lusa test hiv n mak mertua nak datang umah..
ehehe
eh.. tiket balik ipis lom beli... erk...

Selasa, 5 Jun 2012

~ HIV test sebelum berkahwin~

HIV test merupakan salah 1 test yang wajib dilakukan sebelum berkahwin..
wajib bg semua negeri kecuali beberapa negeri klu x silap aku...
kedah,sabah, sarawak n brunei xwajib buat hiv test.. (klu salah btulkan ek, ni ikut bacaan aku)

pagi tadi kebetulan aku bawak anak saudara aku, shafiq p klinik arau.
sebab dia nak kena inject. so aku pon amek kesempatan tanya kat klinik tu pasal prosedur ujian HIV ni..
:)

ok maklumat yang aku dapat ialah ujian ni valid untuk 6 bulan. aku ada kira-kira 5 bulan ja lagi untuk bergelar isteri so dah boleh buat dah la.
just pergi hari rabu (klinik kesihatan arau), isi borang.
walk in je xyah wat appointment
aku pun dah gitau incin tunang n dia cakap balik minggu depan boleh p buat sama2..
Alhamdulillah.. setel 1 benda :)
tapi prosedur lain ikut klinik tau, ada yang kena buat appointment dulu,
tapi biasanya klinik kerajaan xyah buat la.
tapi aku asa klu untuk perkahwinan wajib kat klinik kerajaan kot.
(xpasti... huhuh)

HAH! lupa lak... Happy Anniversary of our engagement day sayang ku..
alhamdulillah, dah setahun kita bertunang.. :)

Sabtu, 2 Jun 2012

~tiba2 aku terasa sangat serabut..hmmm~

aku dah siapkan pos tentang trip aku jalan2 dengan kawan-kawan aku..
tapi save kat draft dlu sebab belum letak tag blog aku kt pic..
tapi aku wat pos baru ni pulak 
sebab.... tadi aku blog walking kat blog bekas2 raja sehari...
tengok persediaan diorang..
ak jadi sangat2 serabut n xtahu nak mulakan yang mana dulu.
paper bag aku nak DIY je, ok, tu masa kat hostel nanti leh buat.
baju nikah? tunggu tunang balik lagi 6 hari..
baju kahwin? pelamin? pelamin nikah? mekap? ok suma kena tunggu tunang aku balik..
sangat banyak benda n sangat singkat masa...
nah harap orang lain tolong.. takut xkena taste aku lak..hmmm
Ya Allah.... seriously macam tak buat apa-apa lagi...
bila blog walking carik idea, aku asa makin serabut. nak reka sendiri dah la aku ni tak kreatif...
urghh help me... :'(

erm nak isi apa yang dalam paper bag? hmm susah gak wat kenduri 2orang serentak ni, susah nak wat keputusan kalau tak bincang depan2...
oh kakak ku, balik la cepat... :(