Jumaat, 18 Mei 2012

~1st of all must b 'warna pilihan'~

dalam banyak2 benda yang aku pikir, 
semestinya warna pilihan yang menjadi perkara yang paling susah nak decide...
baju sanding kat rumah aku, aku pilih sendiri je, sebab kat rumah aku kan..
antara warna yang menjadi pilihan untuk sanding kat umah aku :

1) purple + silver
2) biru + silver

colour cuma kena bincang dengan akak aku sebab kenduri aku serentak dengan akak aku.
tapi warna yang first tuh menjadi pilihan utama aku.
cuma balik cuti bulan 6 ni la aku nak g tengok baju kat butik pilihan aku...
klu org perlis nak tengok2 fb butik ni, leh tgk kat link ni
tapi aku rasa semua orang kat perlis kenal je dengan butik ni kan,
sebab dia memang terkenal seket kat perlis.
faktor2 ak memilih butik ni, masa g survey hari tu, baju dia memang sangat2 cantik.
then yang penting, mekap butik ni memang tip top,
untuk aku yang tak berapa nak ada natural beauty ni,
memang la kena cari tempat yang mekap tip topkan. haha

tapi belum book lagi tarikh, balik ni la baru boleh setel semua.
semoga belum full ye tempahan untuk majlis tarikh ** n ** bulan ***... heheh
(tarikh masih perlu dirahsiakan atas faktor tertentu :p )

pilihan warna baju nikah lak, hmmm
lagi penin, orang selalu buat putih je kan,
masalahnya aku xnak warna putih,
kenapa? sebab kat rumah tunang aku nanti aku kena pakai warna putih,
ye la sebab tunang aku nak pakai baju istiadat kan.
memang la aku kena pakai baju putih gak.
so last sekali aku dah pilih satu warna,
tapi masalahnya aku tak tahu nama warna tuh apa.. bukan buta warna ye... hehe
warna tuh sangat soft, urghhh nak sangat warna camtuh.
ok kain untuk baju nikah pon kena setel dalam cuti ni jugak.
sebab nak tempah jait baju.
inner n veil pon rase cam nak tempah jugak... :)
nak yang unik sikit.... hehe

nape rush?
hmmm tahu tak, sem depan aku hanya cuti raya bulan 8,
cuti raya haji bulan 10.
tu je, so? time bila aku nak wat pesiapankan?
manakan aku nak kena wat ujian hiv suma lagi.
pemohonan kat jabatan agama lagi.
sangat mengambil masa.

sempat ke nak siapkan semuanya? :'-(
Ya Allah permudahkanlah segala urusan ku...
cuti 3 minggu ni la aku kena manfaatkan sepenuhnya untuk setelkan apa yang patut...

p/s : sebok ku bukan di buat-buat... masih ada yang tidak memahami.... hmmmm :'(

Khamis, 17 Mei 2012

~TaK NaK sOmBonG-sOmBoNg taU :) ~


Assalamualaikum!
ha nak berpesan-pesan sikit, bukan pada orang lain je,
tapi pada diri sendiri jugak,

Firman Allah swt dalam surah Luqman ayat 18 :
Dan janganlah kamu memalingkan wajah (daripada manusia) kerana sombong dan janganlah berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sungguh Allah swt tidak suka kepada orang-orang yang sombong dan orang yang membanggakan diri.

dari ayat tuh, kita sendiri boleh fahan yang Allah tak suka pada manusia sombong...
jadi kalau boleh kita jangan la nak tunjuk sikap sombong kita dengan menjeling-jeling orang n memalingkan muka kita ke arah lain.
tak baik tau.

yang penting kawan-kawan ku yang amat aku sayang sekalian,
apa sahaja yang kita buat pada orang,
InsyaAllah.. Allah akan bagi balik pada kita nanti.
cuma kita je yang tak tahu cara dan bila...

lagi satu, setiap kebolehan dan kelebihan yang ada pada diri kita,
kecantikan kita atau kekayaan kita,
semua tu pinjaman sahaja
bila-bila masa Allah boleh tarik balik,

kita sebenarnya miskin kerana setiap apa yang kita punyai
adalah pinjaman dari Allah,
jadi kita tak ada hak sedikit pon untuk sombong...

terima kasih Ya Allah.....


p/s : hanya sebagai peringatan, semoga kalau ada yang terbaca ni, sekurang-kurangnya aku akan mendapat pahala bekalan buat ku... :)

~ sElaMaT haRi GuRu~

16 mei 2012...
tarikh keramat buat guru-guru seluruh dunia..
hari ni, jasa guru-guru akan dirai,
bukan bermakna hari lain kita tidak meraikan jasa guru.
tak pernah terlintas di fikiran aku dulu, satu hari nanti aku akan turut diraikan di dalam sambutan hari guru.
memandangkan Allah SWT telah takdirkan bahawa aku menjadi seorang guru,
jadi aku akan berkhidmat penuh keikhlasan untuk memdidik anak bangsa aku. insyaAllah

jadi, di kesempatan ni, aku nak ambik peluang ni untuk mengucapkan selamat hari guru
buat semua guru yang pernah mendidik aku sejak kecik hinggalah sekarang :

Sekolah Tengku Budriah (Arau)
Sek. Men. Keb. Dato' Sheikh Ahmad (Arau)
Institut Pend. Guru Kampus Pend. Islam (Bangi)

terima kasih guru-guru ku semua... :)


siang tadi,  ada sambutan, taun ni, maktab aku sambut lain sket.
sambutannya ialah wat explorace, lecturer group ngn student.
memang best, tapi unfortunately, aku xleh la join sebab aku kena jaga checkpoint,
owh wait2.. is it unfortunate or fortune??? hihi
i think its fortune, sebab jimat stok peluh aku yang asyik kena buang je sepanjang sem.

kelakar sangat tengok gelagat lecturer n cikgu-cikgi pelatih bawak lilin atas kain...
tapi seronok tengok muka beriya diorang..
memang terbaek laa teamwork semua team...
unik gak kan sebab asyik wat majlis je bosan la lama-lamakan...

apa-apa pon.. terima kasih cikgu... :)

Selasa, 8 Mei 2012

PerSiapAn Pon BerMula... Alhamdulilah...

assalamualaikum...
lama betul ak x menjengah ke blog kecik ak ni...
sejak tuka chatbox bru 2month ago... da xde komen dr kwn2 blog.. :'(
mungkin org xpasan kot chatbox ak tersorok kt tepi tuh...

sepanjang lama x update nieh,
byk sgt menda best.. pengalaman baru yg ak dpt,
yg paling besh...
aku da smpai umah roomate aku!  yeayy! akhirnya, slepas hampir 3 taun sbilik,
smpai gak ak kt umah dya at kuantan...
ak wat PBS kt sana... sk Jaya Gading...
pegi kuantan, tngat lak kesah dlu2.. ehem2.. haha
tp xde kesan pon.. cos ak dh nk jdk istri org pon...
yg lepas biarlah lepaskan?

then
after 2 weeks, ak pegi PL lak...
kt pangkor, pon seyes best, 1st time rasa bkayak 3jam..
tseksa ok?

pas2... ak rasa dh smpai masanya utk mulakan psiapan! :)

ok... wedding...
atoi.. ptot la ak tgk bakal2 pengantin..stress je..
seyes mmg stress...
wat bajet je, berjam2 bincang dgn tunang ak...
2 belom masa nk pilih tarikh nikah n sanding, nk btumbuk pon ade dh...
tp btumbuk dlm telefon je la...
sbb tunang titekan jauh.. uhuk2... (mish u a lot)

1 part yg dah setel, pasal photography package,
Alhamdulillah, dh pilih yg ak dr dlu sll usha fb dye...
sbb ak asa pic dye snap mmg seyes lawa..
cntik la bg ak...

rm1600 for akad nikah, sanding umah prempuan (indoor n outdoor) plus snding umah lelaki (outdoor)
agak murahkan? sebab ak servey yg lain.. xdpt harga nieh...
ok setel, blk cuti bln 6 ni, nk g try bju snding n book tarikh skli la...
:)
seronok sgt sbb tunang blk cuti n nk pegi sama2...
terlalu rindukan tunang sbb almost 6month dah xjumpa... hmmm

ape? tarikhnya bila?
hehe xlama lg... :)
akan ku jemput bila kad dah siap..
ok! design kad??? okeh stress...
ak nk yg murah tp kiut... hmmmmm....

babbai... got 2 go sbb nk pkir mcm2 lg...
plus nk study,, next week da exam... hehe
wish me luck yar...

p/s : xsabar menanti saat menjadi kekasih halal mu... InsyaAllah.. amin... ^_^